Wat Kan Ik Verwachten Op Een Retraite?

Er zijn veel verschillende soorten retraites, maar in retraite gaan betekent letterlijk je terugtrekken uit het dagelijkse leven. Dit doe je op twee manieren, lichamelijk en geestelijk.

Voor het lichamelijk terugtrekken ga je naar een plaats waar het stil is en waar de voorzieningen zo zijn, dat je tot rust komt. Voor het geestelijk terugtrekken ben je opmerkzaam bij de poorten van de zintuigen. Sommige retraites zijn helemaal stil, uitgezonderd het interview met een leraar en een lezing op de avond. (dhammatalk) Deze stilte noemen we Edele Stilte en is van onschatbare waarde bij de meditatiebeoefening. Andere retraites hebben vormen van studie of dialoog, waar wel (meditatief) gesproken wordt.

Zodra de retraite begonnen is, zoeken we geen bewust oogcontact meer en gaan we geen gesprekken aan met andere mensen, die mediteren. Met de staf communiceren we met briefjes. Het dringende verzoek is om de mobiele telefoon en andere media uit te zetten, niet meer te lezen en niet (uitgebreid) te schrijven. Dit is noodzakelijk om in de stilte, de opmerkzaamheid te ontwikkelen.

In de vroege ochtend wordt gestart met Chi-neng Qigong lichaamsoefeningen, waarna een begeleide zitmeditatie volgt en het ontbijt. Na het ontbijt volgt werkmeditatie. We hanteren altijd een dag-structuur, die per retraite kan verschillen.

Het interview is meestal een tien minuten gesprekje met de leraar waarbij je reflecteert op je meditatiebeoefening. Het kan ook zijn dat er groepsinterviews zijn. Het doel is om stil te staan bij het proces van meditatie. Je kunt in het interview gerichte adviezen krijgen, die ondersteunend zijn bij je beoefening.

‘s Middags is er warme maaltijd. ‘s Avonds soep en brood. Deze avondmaaltijd kan je ook overslaan.

De maaltijden zijn veganistisch. Met dien verstande dat er voor wie dat wil bij het ontbijt yoghurt en kaas beschikbaar is.

De lezing of dhammatalk wordt meestal ‘avonds gehouden. Deze sluit doorgaans aan bij het proces, waar je door heen gaat. Aan het eind van de avond is er een metta meditatie en/of ‘chanting’.

Meer informatie over de gang van zaken op een retraite kun je vinden onder meest gestelde vragen.