Sangha Metta logo
Sangha Metta logo
Sangha Metta logo

Introductiecursus Boeddhistische psychologie (Abhidhamma)

Overzicht en aanvragen introductiecursus Abhidhamma


In onze eigen ervaring op ontdekkingstocht gaan

Een online introductiecursus voor iedereen die geïnteresseerd is, om meer te leren over hoe de geest werkt. Wat gebeurt er precies wanneer we bijvoorbeeld iets voelen, reageren of denken? Vaak reageren we al, voordat we het door hebben. De Boeddhistische psychologie, de Abhidhamma, helpt ons om te ontdekken wat er op zulke momenten eigenlijk allemaal gebeurt in de geest.

Wil je hiermee op een laagdrempelige manier kennis maken? Dan is deze online introductiecursus Boeddhistische psychologie misschien iets voor jou. Je kunt deze cursus in je eigen tempo volgen. Er zijn 5 onderwerpen. Als je iedere week één onderwerp bestudeert dan ben je 5 weken bezig, maar je kunt ook meer tijd nemen als dat passend voelt. In de cursus besteden we naast theorie, juist ook aandacht aan de praktijk. Hoe kan het je meditatie ondersteunen? Hoe kun je ermee bezig zijn in je dagelijkse leven?

Ter ondersteuning zijn er bij ieder onderwerp één of meerdere teksten om te lezen, en zijn er 2 oefeningen waar je mee aan de slag kunt in de meditatie en in het dagelijkse leven.

Deze cursus is gebaseerd op een online cursus die in het najaar van 2022 is aangeboden. De inleidingen die toen op de bijeenkomsten zijn gegeven, zijn voor je beschikbaar gesteld op iedere week pagina. Zo kan de inleiding je extra verdieping en uitleg geven over het onderwerp van die week.

De cursus is samengesteld en in 2022 begeleid door Bianca Vermeij en Helena Pauptit. De inleidingen zijn gegeven door: Bianca Vermeij, Frits Koster, Simin Abhravesh, Helena Pauptit en Riët Aarsse.


Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met de Abhidhamma, maar wel meditatie ervaring hebben. Een dagelijkse meditatie beoefening wordt tijdens de cursus aanbevolen. Voor degenen die al wat meer weten van de Abhidhamma, kan het een mogelijkheid zijn om één en ander weer wat op te frissen, en de Abhidhamma verder te laten verdiepen in je beoefening.


Studiemateriaal

In de cursus maken we onder andere gebruik van het boek Web van Wijsheid van Frits Koster, dat je zelf kunt aanschaffen. Wat je hieruit kunt voorbereiden, kun je samen met de rest van het studiemateriaal vinden op een site waarvan we de link na inschrijving aan je zullen mailen.

Dana

De cursus wordt je aangeboden op dana basis (vrijgevigheid). Vrijgevigheid is een beoefening. Het is anders dan ‘voor wat hoort wat’. Dana kan gaan om het geven van geld of van tijd of van aandacht. Vrijgevigheid, ook wel ruimhartigheid, is een van de eerste dingen die de Boeddha uitlegde, nog voor ethiek en meditatie. De leringen van de Boeddha zijn eigenlijk onbetaalbaar. Dana is daarom een beoefening in loslaten van gehechtheid, in het geven vanuit het hart in overeenstemming met je eigen mogelijkheden en omstandigheden. Je krijgt verdere informatie hoe je dana kunt beoefenen na aanmelding.


Aanmelden

Wil je toegang tot deze cursus? Vul dan onderstaande gegevens in en vraag de cursus aan. Je ontvangt dan automatisch de persoonlijke link naar de cursus.

    © 2022 Sangha Metta