In memoriam Inez Roelofs

In memoriam Inez Roelofs

Op 9 april 2022 overleed Inez, onze geliefde en gewaardeerde leraar na een kort ziekbed. De betekenis van Inez voor Sangha Metta is niet in woorden uit te drukken. Het gemis is enorm.

Inez heeft zich vanaf het begin voor Sangha Metta ingezet. Als kok zorgde zij de eerste jaren samen met haar partner Laura voor de heerlijkste maaltijden. En als leraar gaf zij met haar wijsheid en humor inhoud en kleur aan de vele retraites die zij begeleidde.
Met persoonlijke, warme en intense aandacht heeft ze velen van ons geïnspireerd en verder geholpen op ons pad. Toegewijd en praktisch.

We zijn diep dankbaar voor de manier waarop Inez de dhamma belichaamde; plooibaar en vasthoudend, trouw en oprecht in verbinding.
Bij haar aantreden als leraar zei Inez: “Voor mij betekent Boeddha dat hij een mens was… een zoeker en als hij het antwoord gevonden heeft op alle waaroms, dan is dat ook mogelijk voor mij. Ooit..”

Inez vertrouwde op mededogen, vrijgevigheid en wijsheid om tot inzicht te komen. Het helpt me omdat de Boeddha heeft geleefd en heeft laten zien hoe een mens kan worden, vertelde zij. Het loslaten gaf haar grote vrijheid en perspectief.

Inez legde alles bij de Boeddha. Zoals zij zei: “Wat ik kan doen, het enige wat ik kan doen, is vertrouwen op het proces van opkomen en wegvallen. En dat is uiteindelijk een heel gelukkig-makend proces, want dan moet je loslaten, jij hebt geen controle over het gebeuren”.

Twee uitspraken van Inez zullen ons in het bijzonder bijblijven als richtingwijzers: Na het horen van de diagnose sprak ze: “Tot nu toe kan ik aanvaarden wat er is, ik heb er vrede mee” en, als we uit elkaar gingen vroeg ze: “Is het schoon tussen ons?”.

Inez heeft ons goud gegeven, een geschenk van hoge waarde. In haar leven mochten wij zien wat het in de praktijk betekent om werkelijk te kunnen zijn met wat er is.

Moge kamma haar dragen op vleugels van wijsheid en mededogen naar een wereld van vrede en vrijheid.

 


Inspiratie van Inez

 

Inez heeft vlak voor haar dood een reeks online meditatie sessies gedaan met Nynke Humalda, over de ‘De vijf krachten‘. Daarnaast is er deze geleide meditatie van haar bewaard gebleven.

Sangha Metta · Inez Roelofs – geleide meditatie

Verder is er in 2020 het volgende interview van haar opgenomen.