Studie & Praktijk Programma

Met het regelmatig aanbieden van Studie en Praktijkprogramma’s (SPP) biedt Sangha Metta de mogelijkheid om individuele beoefening te koppelen aan kleine studiegroepen. Daarmee ontstaat ook de gelegenheid om Boeddhistische studie en praktijk te combineren met het ontwikkelen van spirituele vriendschappen.

Het SPP bestaat uit – doormiddel van ingesproken meditaties en tussentijdse teksten en opdrachten – actief begeleide individuele beoefening, studiegroepen en twee (of meer) weekendretraites. Verder maakt een uitgebreide syllabus onderdeel uit van ieder programma.

Het SPP is er op gericht om traditionele leerstukken uit het vroege boeddhisme relevant te maken voor en te koppelen aan het leven van alledag in een Westerse maatschappij. Een bijzonder nadruk ligt daarbij ook op het stimuleren van spirituele vriendschappen.

In 2017 zijn we begonnen met het bestuderen van de Anattalakkhana Sutta, de grote leerrede over niet-zelf. In 2018 zijn we verder gegaan met het bestuderen van de Satipatthāna Sutta, de leerrede over de vier grondslagen van opmerkzaamheid. Waarbij meer aandacht is komen te liggen op de beoefening en extra aandacht is besteed aan de relevantie van deze oude tekst (en de daarin aangeboden meditatiemethoden) voor ons dagelijks leven. Het SPP voor 2019 heeft over een periode van tien maanden uitvoerig aandacht besteed aan De Paramis.

In 2021 heeft een SPP plaatsgevonden over De Vier Edele Waarheden, welke in 2022 gevolgd zal worden door het SPP over Het Achtvoudige Pad.

Het SPP is bedoeld voor mensen die klassieke boeddhistische leerstukken toepasbaar willen maken in hun dagelijks leven en die zich aangetrokken voelen tot en willen investeren in het versterken van Opmerkzaamheid in hun leven. Daar de retraites slechts deels in stilte plaatsvinden is het SPP ook bijzonder geschikt voor beginners en voor mensen met een achtergrond in Mindfulness. Meditatie ervaring is wel gewenst.