Meest gestelde vragen

Is deze retraite geschikt t.b.v. opleiding mindfulness trainer?

Je kunt dit navragen bij je mindfulnessopleiding. Zij stellen de criteria vast. Voor ons is je eigen motivatie belangrijk, waarom wil je deze retraite gaan doen?

Wat is het verschil tussen Vipassãna en Metta retraite?

Vipassana is inzichtmeditatie en heeft als methodiek om aanwezig te zijn in het huidige moment. We richten de aandacht op het rijzen en dalen van de buikwand als anker. Maar ieder object, wat op de voorgrond komt kan object worden van observatie (momentconcentratie). Metta is concentratiemeditatie en richt zich op het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid en kalmte van geest. De methodiek is gericht op het herhalen van zinnen en steeds weer de geest terug te brengen naar liefdevolle vriendelijkheid. Het gaat om het verwerven van eenpuntigheid en toegangsconcentratie.

Wat is het verschil tussen methode Vipassãna meditatie volgens Goenka en Mahasi?

Bij de Goenka-methode begint men met aandacht (opmerkzaam zijn) op de gewaarwording op de huid bij het in- en uitstromen van de lucht langs de binnenkant van de neusvleugels en het midden van de bovenlip bij de ademhaling. Deze techniek heet ‘anapanasati’.
Bij de Mahasi-methode begint men met aandacht bij de lichamelijke gewaarwordingen die een manifestatie zijn van het rijzen en dalen van de buik als gevolg van de ademhaling.
Dit zijn twee verschillende interpretaties van een passage in de ‘Satipatthana sutta’. De eerste is expliciet ‘samatha’ (= concentratie itt Vipassana = inzicht) meditaitie, het tweede in het begin ook, maar niet expliciet.
Vervolgens bij de Goenka-methode is er een collectief moment dat men overstapt naar vipassana waarbij de ‘bodyscan’ gebruikt wordt. Aandacht bij de lichamelijke gewaarwordingen terwijl de aandacht, langzaam of snel, gelijkmatig van boven naar beneden of van beneden naar boven door het lichaam gaat.
Bij Mahasi blijft het ‘primaire object’ het rijzen en dalen. Er is een natuurlijke verdieping van de aandacht. Al naar gelang deze ontwikkeling verandert de manier waarop met de aandacht gewerkt wordt. Vipassana begint, bij deze methode, wanneer de aandacht een bepaalde kwaliteit bereikt heeft.

Is de voertaal tijdens de retraite Engels?

Tijdens de retraites die begeleid worden door een buitenlandse leraar is de voertaal Engels. Waar nodig wordt voor vertalingen naar het nederlands gezorgd. De NL leraren spreken nederlands en dat wordt in de regel niet vertaald in een andere taal.

Hoeveel deelnemers zijn er?

Indien de retraite volgeboekt is zijn er ongeveer 23 deelnemers. Het exacte aantal is afhankelijk van het seizoen (kan er gebruik gemaakt worden van een eigen tent) en van de bereidwilligheid van deelnemers om een kamer te delen. In bijzondere gevallen kunnen we uitbreiden tot 35 deelnemers.

Is er nog plaats?

Indien de retraite is volgeboekt kan men op een wachtlijst. Op volgorde van binnenkomst wordt men benaderd indien er een plaats vrijkomt. Gezien de voorkomende veranderingen op de deelnemerslijst wordt slechts bij uitzondering op de site vermeld indien een retraite is volgeboekt.

Kan ik een optie nemen?

Bij uitzondering kan men een optie nemen indien nog e.e.a. geregeld moet worden alvorens men zich definitief aan kan melden. Dit gaat in overleg met de retraiteadministratie (retraites@sanghametta.nl).

Hoe ziet het dagprogramma eruit?

Op de pagina Wat kan ik verwachten op een retraite is hier meer informatie over te vinden.

Is deze retraite geschikt voor mij?

Indien je de inhoudelijke informatie op de site hebt gelezen, betreffende de retraite waar je voor in wil schrijven, alsmede de uitgebreide info over Vipassãna, dan wel Metta meditatie, kunt je je aanmelden voor de retraite. Indien je, na het lezen van de informatie nog vragen heeft kunt je dat per mail, of telefonisch (voice-mail) kenbaar maken.
Indien aan de hand van de door jou ingevulde gegevens, bij de organisatie vragen rijzen voor wat betreft geschiktheid tot deelname, dan wordt er contact met je opgenomen.

Kan ik beschikken over een eigen kamer?

Sangha Metta streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen deel te laten nemen aan retraites en te laten delen in de Dhamma. Ons uitgangspunt is dat iedere deelnemer een eigen kamer heeft. Echter, soms is de belangstelling voor een retraite dermate groot dat we aan deelnemers vragen of zij bereid zijn een kamer te delen. In de bevestigingsbrief, die je ontvangt nadat je je hebt aangemeld, is een passage opgenomen waarin je wordt gevraagd of de bereidheid tot delen van een kamer er is.
Aangezien Sangha Metta een prijs per bed betaalt aan de verhuurder (en niet per kamer) blijven de kosten gelijk.

Mag ik een boek meenemen?

Het wordt niet aangeraden om tijdens de retraites te lezen, tenzij op verzoek van de leraar. Lezen zet de geest aan tot het maken van concepten en verstoord de ontwikkeling en opbouw van het meditatieproces. Soms echter is lezen behulpzaam om b.v de instructie beter te begrijpen.

Kan ik mijn was doen?

Er is niet de mogelijkheid je was te doen in een wasmachine. Handwas kan gedaan worden op de kamer in wastafel of wasteiltje.

Hoeveel maaltijden zijn er bij deze retraite?

Bij korte retraites zijn 3 maaltijden, waarbij ’s avonds soep en brood gegeten wordt. Bij lange retraites (b.v zomer en winterretraite) is er een mogelijkheid om de avondmaaltijd over te slaan. Je kunt de 8 leefregels nemen, dat wil zeggen dat er na het middenuur niet meer vast voedsel gegeten wordt. Dit is ondersteunend voor het meditatieproces.

Wordt er rekening gehouden met dieet wensen en eisen? 

Onze koks koken vegetarisch, plantaardig en zonder suiker. Als er sprake is van een allergie (medische noodzaak) dan komen we zoveel mogelijk aan de wensen tegemoet. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om zelf het een en ander mee te nemen. Geef daarom bij je aanmelding aan in hoeverre er dieetwensen zijn en of deze al dan niet een medisch karakter hebben.

In de afgelopen jaren is het aantal specifieke dieetwensen flink toegenomen. Dat dit een extra uitdaging betekent voor onze koks spreekt voor zich. Naast wensen die voortkomen uit allergieën zijn er in toenemende mate wensen die te maken hebben met individuele veranderde eetpatronen. Waar mogelijk houden we hier rekening mee, ga er echter niet van uit dat dit lukt en neem desnoods je eigen maatregelen.

Mag de mobiele telefoon, of tablet, gebruikt worden tijdens de retraite?

Tijdens de retraites wordt de zogenaamde “nobele stilte” aangehouden. Dat betekent dat er niet gesproken wordt, sterker nog, het streven is helemaal niet te communiceren behalve met de leraar. Ook niet met de buitenwereld via wat voor apparaat dan ook. Communicatie met de buitenwereld, wanneer dat echt nodig is kan via de manager (het ‘eindoog’). Het doel hiervan is stilte in het hoofd te verkrijgen. Elke keer dat je contact maakt met buiten creëer je een storm van reacties in de geest die soms nog dagen kan nawoeden.

Wat is de locatie van het ITC in Naarden?

Voor een routebeschrijving naar het International Theosofisch Centrum in Naarden verwijzen we je naar deze pagina.