Insight Dialogue

Insight Dialogue is mediteren hardop en samen. Het is een boeddhistische oefening voor de ontwikkeling van wijsheid en mededogen door meditatie in dialoog. De kalmte en het inzicht die je in individuele meditatie ontwikkelt, wordt direct geïntegreerd in de interactie met je meditatie partner. Door de beoefening van deze meditatie kom je tot verdere bevrijding en dieper inzicht.

In het dagelijks leven zijn er veel interpersoonlijke contacten. Wij ervaren veel plezier, maar ook vaak stress in deze contacten. Als je rust en concentratie opbouwt in individuele meditatie, gaan die vaak verloren op het moment dat we in contact treden met anderen. Voor de grondlegger van de Insight Dialogue, Gregory Kramer, is dit aanleiding geweest een methode te ontwikkelen waarbij opmerkzaamheid (mindfulness) toegepast wordt in dialoog met mede-mediterenden.

De methode van Insight Dialogue wordt ondersteund door zes richtlijnen of hulpbronnen. Pauzeren, Ontspannen, Openen naar binnen en naar buiten, Stem af en vertrouw op het opkomen van verschijnselen, Aandachtig Luisteren en jouw Waarheid Spreken. Deze richtlijnen geven handvatten voor de wijze van mediteren en contempleren. Ze zijn geen doel maar een middel om je opmerkzaamheid te versterken waardoor je leert gewaar te zijn van wat zich in je afspeelt terwijl je met iemand spreekt. Hierdoor ontstaat ruimte en inzicht en het ondersteunt je eigen beoefening in het dagelijkse leven.

In de beschrijving van de verschillende retraites en ander aanbod wordt altijd vermeld of we zullen oefenen met Insight Dialogue. Er zijn ook speciale Insight Dialogue retraites.

Oefengroepen

In Nederland bestaat een groep enthousiaste Insight Dialogue begeleiders die zorg dragen voor oefengroepen op verschillende plekken in Nederland. Deze begeleiders hebben allen meerdere retraites gevolgd bij Gregory Kramer of andere Insight Dialogue leraren. Om aan oefengroepen deel te kunnen nemen is (enige) ervaring met meditatie en Insight Dialogue nodig.

De begeleiders van oefengroepen vanuit Sangha Metta zijn Simin Abravesh (Rotterdam) en Nynke Humalda. (Leiden)

Meer informatie over hun oefengroepen is terug te vinden op hun eigen websites. Zie daarvoor deze pagina.