Sayalay Chandadhika

Sayalay Chandadhika werd in 1982 geboren in Kyaukme, Shan State, Myanmar. Haar vader was een overheidsfunctionaris in de landbouw en haar moeder was een schoolhoofd. Ze studeerde Engelse literatuur aan de Mandalay University. Hier ontmoette ze de Pa-Auk Mandalay-tak en raakte erg geïnteresseerd in meditatie.

In 2008 werd ze gewijd als een sayalay met U Kesara als haar leermeester in Mandalay. Daar vertaalde ze dhamma-lezingen, meditatie-instructies en Q&A’s voor de buitenlandse studenten. In drie jaar voltooide ze de meditatiecursus Pa Auk. In 2010 deed ze de intensieve retraite van 6 maanden onder leiding van de meest eerbiedwaardige Pa Auk Sayadaw in Mawlamyine. Daarna werd ze door Pa Auk naar Taiwan gestuurd om te helpen bij het opzetten van een Pa Auk-afdeling aan het Taiwandipa Theravada Buddhist College. In negen maanden tijd begon ze met het onderwijzen en vertalen van de Dhamma in het Chinees.

In 2016 behaalde ze een B.A. in het boeddhisme aan de Sitagu Buddhist Academy in Sagaing. Daarna werd ze uitgenodigd om les te geven in het Myanmar Institute for Religious Studies in Yangon, dat wordt gerund door de lokale katholieke gemeenschap. Hier nam ze deel aan interreligieuze dialoogactiviteiten, waarbij ze de leer van de Boeddha vertegenwoordigde.

In 2017 werd ze, op aanbeveling van Ierse nonnen die in Mandalay hadden gemediteerd, door de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog uitgenodigd om deel te nemen aan het Interreligieuze Leer- en Uitwisselingsprogramma in Vaticaanstad. Ze studeerde ook theologie en hedendaagse islam aan de pauselijke universiteiten terwijl ze in Rome was. Aan het einde van het programma werd ze vereerd met een korte persoonlijke ontmoeting met de heilige vader, paus Franciscus. Sayalay werkte de afgelopen jaren in Duitsland.

Sayalay begeleidt Satipatthana meditatiedagen en een cursus Introduction to Buddhism in Naarden. Meer informatie over het eigen aanbod van Sayalay Chandadhika vind je hier.

Sayalay guides Sathipatthana meditation days and an Introduction to Buddhism course in Naarden. More information about Sayalay (in English) and here own offerings can be found here.