Michaël Verlouw

MICHAËL VERLOUW – gast leraar

“Westerse psychologie heeft mij geholpen met een aantal vragen in mijn leven, maar binnen het boeddhisme voelde ik pas echt dat ik ‘thuis’ kwam. Het boeddhistische pad leert mij het leven volledig te omarmen, om zo wijzer, liefdevoller en vrij(er) te worden. Meditatie en boeddhistische studie zijn mijn manier geworden om thuis te komen in mezelf. En in de wereld. Precies zoals ze is, even imperfect als wondermooi. “

Michaël Verlouw beoefent sinds 1997 (vipassana) meditatie. Binnen de vele Boeddhistische stromingen voelt hij zich het meest verwant met die van de Thaise Woud Traditie. Zijn wortels liggen vooral in Amerika waar hij sinds 2004 mediteert en studeert bij The Forest Refuge, The Insight Meditation Society (IMS) en het Barre Center for Buddhist Studies. (BCBS) Hier voelt hij zich ‘thuis’ vanwege de mooie brug die daar geslagen wordt tussen boeddhistische wijsheid en Westerse psychologie, de grote diepgang van de leraren en de manier waarop de leer van de Boeddha wordt doorgegeven. Zijn leraar in Amerika is Gloria Taraniya. Binnen Nederland beschouwt hij Jotika Hermsen als zijn leraar en inspiratiebron.

Michaël is sinds 2015 als verbonden aan Sangha Metta, momenteel als gast leraar. Hij is verantwoordelijk voor het Studie en Praktijk Programma in zijn actuele vorm. In samenwerking met SIM en Sangha Metta nam hij in 2018 het initiatief tot het organiseren van de eerste LHBTIQ retraite in Nederland, onder leiding van Pascal Auclair. Met ingang van januari 2019 volgt hij bij Jack Kornfield en Tara Brach de tweejarige opleiding tot Mindfulness- en Compassie-meditatie Begeleider.

Naast meditatieleraar is Michaël werkzaam als bedrijfsjurist bij een publieke omroep en opgeleid tot hypno/psychotherapeut en yogadocent.

In zijn rol als (meditatie)begeleider is het voor hem de uitdaging om de Boeddhistische leer steeds weer te ‘vertalen’ naar het leven van alledag, naar menselijke gevoelens en gedachten, naar werk, naar relaties en naar de wereld. Deelnemers aan retraites vinden dat hij dat doet met grote helderheid, humor en inzicht.

Michaël begeleidt onder meer meditatie (jaar)groepen en geeft trainingen in boeddhistische psychologie in ‘s-Hertogenbosch. Meer informatie over het eigen aanbod van Michaël vind je hier