Aankondiging introductiecursus Boeddhistische psychologie (Abhidhamma)

Aankondiging introductiecursus Boeddhistische psychologie (Abhidhamma)

In onze eigen ervaring op ontdekkingstocht gaan

 

Een online introductiecursus voor iedereen die geïnteresseerd is, om meer te leren over hoe de geest werkt. Wat gebeurt er precies wanneer we bijvoorbeeld iets voelen, reageren of denken? Vaak reageren we al, voordat we het door hebben. De Boeddhistische psychologie, de Abhidhamma, helpt ons om te ontdekken wat er op zulke momenten eigenlijk allemaal gebeurt in de geest.

Wil je hiermee op een laagdrempelige manier kennis maken? Dan is deze 5-weekse introductiecursus Boeddhistische psychologie misschien iets voor jou. In de cursus besteden we naast theorie, juist ook aandacht aan de praktijk. Hoe kan het je meditatie ondersteunen? Hoe kun je ermee bezig zijn in je dagelijkse leven?

Iedere week krijg je tekst om te lezen en 2 oefeningen waar je die week mee aan de slag kunt in de meditatie en in het dagelijkse leven. Dit is ook meteen je voorbereiding op de wekelijks online bijeenkomst.

Wekelijkse online bijeenkomst
Iedere week is er een online bijeenkomst, waar steeds een andere spreker een inleiding geeft op het onderwerp van de week. Daarna gaan we in kleine groepjes uiteen in breakout rooms om over een onderwerp uit te wisselen. Tot slot komen we weer bij elkaar om onze ervaringen te delen en vragen te stellen.

Begeleiding en sprekers
De cursus wordt begeleid door Bianca Vermeij en Helena Pauptit, en de sprekers voor de avonden zijn: Bianca Vermeij, Frits Koster, Simin Abhravesh, Helena Pauptit en Riët Aarsse.

Voor wie
Deze cursus is bedoeld voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met de Abhidhamma, maar wel meditatie ervaring hebben. Een dagelijkse meditatie beoefening wordt tijdens de cursus aanbevolen. Voor degenen die al wat meer weten van de Abhidhamma, kan het een mogelijkheid zijn om één en ander weer wat op te frissen, en de Abhidhamma verder te laten verdiepen in je beoefening.

Data en tijd
De data van de online bijeenkomsten zijn: donderdagavond 3, 10, 17, 24 november en 1 december van 19:30 tot 21:00 uur.

Studiemateriaal
Tijdens de cursus maken we onder andere gebruik van het boek Web van Wijsheid van Frits Koster, dat je zelf kunt aanschaffen. Wat je hieruit kunt voorbereiden, kun je samen met de rest van het studiemateriaal vinden op een site waarvan we de link na inschrijving aan je zullen mailen.

Dana
De cursus wordt je aangeboden op dana basis (vrijgevigheid). Vrijgevigheid is een beoefening. Het is anders dan ‘voor wat hoort wat’. Dana kan gaan om het geven van geld of van tijd of van aandacht. Vrijgevigheid, ook wel ruimhartigheid, is een van de eerste dingen die de Boeddha uitlegde, nog voor ethiek en meditatie. De leringen van de Boeddha zijn eigenlijk onbetaalbaar. Dana is daarom een beoefening in loslaten van gehechtheid, in het geven vanuit het hart in overeenstemming met je eigen mogelijkheden en omstandigheden. Je krijgt verdere informatie hoe je dana kunt beoefenen na inschrijving.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden tot en met 20 oktober 2022 via deze link.