STATUS ONBEKEND : Het Idee Van Een Zelf

juli, 2020

06julGehele dag11STATUS ONBEKEND : Het Idee Van Een ZelfInzichtmeditatie (Vipassana) met als thema de vijf khanda’s Beginners & gevorderden

TIJD

juli 6 (Maandag) - 11 (Zaterdag)

Locatie

International Theosofisch Centrum in Naarden

Meentweg 9, 1411 GR, Naarden

RETRAITE INFORMATIE

IVM MET HET CORONA VIRUS IS DE DE STATUS VAN DEZE RETRAITE ONBEKEND.

AANMELDINGEN VOOR DEZE RETRAITE ZULLEN NIET IN BEHANDELING WORDEN GENOMEN.

Binnen het Boeddhisme zijn er verschillende manieren om tegen het mens zijn aan te kijken, waarbij er altijd een onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam en geest.

De meest bekende indeling is waarschijnlijk die in Nāma en Rūpa. Waarbij Nāma, geest of bewustzijn is. En Rūpa, lichaam of vorm. Een andere indeling is die in vijf Khandha’s (letterlijk: ‘vijf hopen’) of de vijf groepen van bestaan. Soms spreekt men ook wel van de ‘vijf groepen waaraan gehecht wordt’.

Het is mogelijk om wat wij als ‘werkelijkheid’ zien te ontleden langs de lijn van de vijf khandha’s. Maar waarom zouden we dat willen?

Indachtig de woorden van de Boeddha die zegt dat al ons lijden voortkomt uit hechten aan zaken die onbestendig, onbevredigend en onpersoonlijk zijn, kan het bevrijdend zijn de khandha’s in werking te gaan zien en ervaren. Omdat het een hele directe manier is om dat wat wij ‘ik’, ‘mijn’ en ‘van mij’ noemen te bevragen, af te pellen, te ontmaskeren zo je wilt.

Kennis en begrip van de khandha’s zaagt aan de poten van ons bestaan. Het legt de werkelijkheid bloot die we niet wilden zien, maar die we – als we ze eenmaal gezien hebben – de directe weg blijkt te zijn naar het geluk, de rust en de tevredenheid die we altijd zochten.

Aanvang: 16:00 uur, inloop vanaf 14:00u | Einde: na de middagmaaltijd ca. 13.00 uur.
Kosten: op basis van Dana, zie hier voor meer info.

Inschrijven

Begeleider

Inez Roelofs en Michaël Verlouw

X