Online Thuisretraite : De vijf Khanda’s

juli, 2020

06julGehele dag11Online Thuisretraite : De vijf Khanda'sInzichtmeditatie (Vipassana) met als thema de vijf khanda’s Beginners & gevorderden

TIJD

juli 6 (Maandag) - 11 (Zaterdag)

Locatie

Online Thuisretraite

RETRAITE INFORMATIE

In verband met het corona virus is deze retraite alleen online te volgen.

LET OP: Aanmeldingen voor deze retraite gaan via retraites@sanghametta.nl

Binnen het Boeddhisme zijn er verschillende manieren om tegen het mens zijn aan te kijken, waarbij er altijd een onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam en geest.

De meest bekende indeling is waarschijnlijk die in Nāma en Rūpa. Waarbij Nāma, geest of bewustzijn is. En Rūpa, lichaam of vorm. Een andere indeling is die in vijf Khandha’s (letterlijk: ‘vijf hopen’) of de vijf groepen van bestaan. Soms spreekt men ook wel van de ‘vijf groepen waaraan gehecht wordt’.

Het is mogelijk om wat wij als ‘werkelijkheid’ zien te ontleden langs de lijn van de vijf khandha’s. Maar waarom zouden we dat willen?

Indachtig de woorden van de Boeddha die zegt dat al ons lijden voortkomt uit hechten aan zaken die onbestendig, onbevredigend en onpersoonlijk zijn, kan het bevrijdend zijn de khandha’s in werking te gaan zien en ervaren. Omdat het een hele directe manier is om dat wat wij ‘ik’, ‘mijn’ en ‘van mij’ noemen te bevragen, af te pellen, te ontmaskeren zo je wilt.

Kennis en begrip van de khandha’s zaagt aan de poten van ons bestaan. Het legt de werkelijkheid bloot die we niet wilden zien, maar die we – als we ze eenmaal gezien hebben – de directe weg blijkt te zijn naar het geluk, de rust en de tevredenheid die we altijd zochten.

Programma van een online retraite

Een online retraite heeft natuurlijk een andere vorm dan een retraite in een centrum. 

Onderstaand is een algemeen overzicht van het programma dat wordt aangehouden. Natuurlijk kunnen verschillende leraren bij de online retraite er voor kiezen om een eigen invulling te geven. Die zal dan aan de deelnemers worden meegedeeld.

We komen drie keer per dag bij elkaar middels Computer, Laptop, iPad of iPhone. We werken met het programma ZOOM, dat gemakkelijk te installeren is en waarvan de toegang (in verband met privacy en veiligheid) niet openbaar op een website komt, maar via email toegestuurd wordt.

De drie ontmoetingsmomenten zijn:

–          07.00 uur start van de dag met een begeleide meditatie

–          09.00 uur korte introductie en dag-instructies

–          Dagelijks een persoonlijk gesprek van 15 minuten over de beoefening. Tijdstip in onderling overleg vast te stellen.

–          19.00 uur Dhammatalk met afsluitende (Metta) meditatie.

We vragen de individuele deelnemers om hun eigen dag-rooster op te stellen, zodat rekening kan worden gehouden met ieders unieke omstandigheden.

Een formele beoefening van vier (4) uur per dag willen wij graag als minimum aanhouden. 

Daarnaast biedt een thuisretraite optimaal kansen om ook informeel te oefenen. Op die manier komt de beoefening echt tot leven en geef je invulling aan het adagium “Alles is beoefening”

 

Aanvang: maandag 6 juli 19:00 uur : introductie en kennismaking.  | Einde: zaterdag 12 juli ca. 11.00 : na vragen en antwoorden en afsluitende cirkel om te delen.

Kosten: op basis van Dana, zie hier voor meer info.

Inschrijven

Begeleider

Inez Roelofs en Michaël Verlouw

X