Online Thuisretraite : Brahmavihara’s

juli, 2020

18julGehele dag23Online Thuisretraite : Brahmavihara'sDe Brahmaviharas (Metta, Karuna, Mudita & Uppekha) Beginners & gevorderden

TIJD

juli 18 (Zaterdag) - 23 (Donderdag)

Locatie

Online Thuisretraite

RETRAITE INFORMATIE

In verband met het corona virus is deze retraite alleen online te volgen.

LET OP: Aanmeldingen voor deze retraite gaan via retraites@sanghametta.nl

Brahmavihara’s. Voor ons misschien een vreemd begrip, maar in feite een aloude werkelijkheid. nl. het vermogen van een mens om lief te hebben. Wat wil je nog meer? In onze tijd misschien té groot, té uitdrukkelijk, té veel? Het lijkt absurd in een wereld vol met geweld, oneerlijkheid, bedrog en brutaliteit.

De Boeddha kondigt de brahmavihara’s aan als zijnskwaliteiten, klassa A, niet zo maar wat. Brahma betekent hoogste godheid, vihara huis. Huis van de hoogste godheid. Huis van excellentie zou je kunnen zeggen. En waar komt het op neer? Metta/ vriendelijkheid, Karuna/compassie, Mudita/medevreugde en Upekkha/gelijkmoedigheid.

Wanneer heb je voor het laatst vriendelijkheid ontmoet? Ontvangen of gegeven? Wanneer heeft er iemand naar je geluisterd? Niet om gewin, wel om jou? Wanneer was jij een huis van compassie vol van vreugde? Hoe goed deed het om bij iemand te zijn die zich niet hoefde op te houden?

Praktijk: ‘Vallen op het trottoir en een auto horen stoppen. De bestuurder komt naar je toe en zegt: ‘blijf liggen.’ Hij stopt een andere auto en twee mannen tillen je op. Ik kan weer verder. Zij gaan ook verder. Voordat ik kan bedanken hoor ik: ‘gewoon mekaar effe helpen.’ Sprookje? Fabeltje? Wishfull thinking?

We zijn veel vriendelijker dan we weten. Het verhaal van onze innerlijke goedheid moet altijd weer opnieuw verteld worden. (Henri Nouwen) We gaan ervoor in de brahmavihara retraite 18 tot 23 juli a.s. Graag tot ziens, Peter en Jotika.

Programma van een online retraite

Een online retraite heeft natuurlijk een andere vorm dan een retraite in een centrum. 

Onderstaand is een algemeen overzicht van het programma dat wordt aangehouden. Natuurlijk kunnen verschillende leraren bij de online retraite er voor kiezen om een eigen invulling te geven. Die zal dan aan de deelnemers worden meegedeeld.

We komen drie keer per dag bij elkaar middels Computer, Laptop, iPad of iPhone. We werken met het programma ZOOM, dat gemakkelijk te installeren is en waarvan de toegang (in verband met privacy en veiligheid) niet openbaar op een website komt, maar via email toegestuurd wordt.

De drie ontmoetingsmomenten zijn:

–          07.00 uur start van de dag met een begeleide meditatie

–          09.00 uur korte introductie en dag-instructies

–          Dagelijks een persoonlijk gesprek van 15 minuten over de beoefening. Tijdstip in onderling overleg vast te stellen.

–          19.00 uur Dhammatalk met afsluitende (Metta) meditatie.

We vragen de individuele deelnemers om hun eigen dag-rooster op te stellen, zodat rekening kan worden gehouden met ieders unieke omstandigheden.

Een formele beoefening van vier (4) uur per dag willen wij graag als minimum aanhouden. 

Daarnaast biedt een thuisretraite optimaal kansen om ook informeel te oefenen. Op die manier komt de beoefening echt tot leven en geef je invulling aan het adagium “Alles is beoefening”

 

Aanvang: zaterdag 18 juli 19.00 : introductie en kennismaking | Einde: donderdag 23 juli ca. 11.00 : na vragen en antwoorden en afsluitende cirkel om te delen.

Kosten: op basis van Dana, zie hier voor meer info.

Inschrijven

Begeleider

Jotika Hermsen en Peter Baert

X