STATUS ONBEKEND : Hartmeditaties

juli, 2020

18julGehele dag23STATUS ONBEKEND : HartmeditatiesDe Brahmaviharas (Metta, Karuna, Mudita & Uppekha) Beginners & gevorderden

TIJD

juli 18 (Zaterdag) - 23 (Donderdag)

Locatie

International Theosofisch Centrum in Naarden

Meentweg 9, 1411 GR, Naarden

RETRAITE INFORMATIE

IVM MET HET CORONA VIRUS IS DE DE STATUS VAN DEZE RETRAITE ONBEKEND.

AANMELDINGEN VOOR DEZE RETRAITE ZULLEN NIET IN BEHANDELING WORDEN GENOMEN.

Brahmavihara’s. Voor ons misschien een vreemd begrip, maar in feite een aloude werkelijkheid. nl. het vermogen van een mens om lief te hebben. Wat wil je nog meer? In onze tijd misschien té groot, té uitdrukkelijk, té veel? Het lijkt absurd in een wereld vol met geweld, oneerlijkheid, bedrog en brutaliteit.

De Boeddha kondigt de brahmavihara’s aan als zijnskwaliteiten, klassa A, niet zo maar wat. Brahma betekent hoogste godheid, vihara huis. Huis van de hoogste godheid. Huis van excellentie zou je kunnen zeggen. En waar komt het op neer? Metta/ vriendelijkheid, Karuna/compassie, Mudita/medevreugde en Upekkha/gelijkmoedigheid.

Wanneer heb je voor het laatst vriendelijkheid ontmoet? Ontvangen of gegeven? Wanneer heeft er iemand naar je geluisterd? Niet om gewin, wel om jou? Wanneer was jij een huis van compassie vol van vreugde? Hoe goed deed het om bij iemand te zijn die zich niet hoefde op te houden?

Praktijk: ‘Vallen op het trottoir en een auto horen stoppen. De bestuurder komt naar je toe en zegt: ‘blijf liggen.’ Hij stopt een andere auto en twee mannen tillen je op. Ik kan weer verder. Zij gaan ook verder. Voordat ik kan bedanken hoor ik: ‘gewoon mekaar effe helpen.’ Sprookje? Fabeltje? Wishfull thinking?

We zijn veel vriendelijker dan we weten. Het verhaal van onze innerlijke goedheid moet altijd weer opnieuw verteld worden. (Henri Nouwen) We gaan ervoor in de brahmavihara retraite 18 tot 23 juli a.s. Graag tot ziens, Peter en Jotika.

Aanvang: 16:00 uur, inloop vanaf 14:00u | Einde: na de middagmaaltijd ca. 13.00 uur.
Kosten: op basis van Dana, zie hier voor meer info.

Inschrijven

Begeleider

Jotika Hermsen en Peter Baert

X