ONLINE : Studie en Praktijkprogramma 2021 – De Vier Edele Waarheden

april, 2021

26aprGehele dag29ONLINE : Studie en Praktijkprogramma 2021 - De Vier Edele Waarheden

TIJD

april 26 (Maandag) - 29 (Donderdag)

Locatie

Online Thuisretraite

RETRAITE INFORMATIE

STUDIE EN PRAKTIJK PROGRAMMA 2021

(voor beginners en gevorderden)

Met de mogelijkheid om retraites en individuele beoefening te koppelen aan kleine studiegroepen biedt Sangha Metta de gelegenheid om Boeddhistische studie en praktijk te combineren met het ontwikkelen van spirituele vriendschappen. Zo zijn we in 2017 begonnen met het bestuderen van de Anattalakkhana Sutta en in 2018 en 2019 verder gegaan met de Satipatthāna Sutta respectievelijk De Tien Paramis, waarbij we meer aandacht zijn gaan leggen op de relevantie van de oude teksten en de klassieke beoefening voor ons dagelijks leven.

In 2021 willen we die lijn doorzetten met een onderwerp uit de boeddhistische filosofie dat zich bij uitstek leent voor toepassing in het dagelijks leven:

DE VIER EDELE WAARHEDEN.

Volgens de Boeddhistische filosofie is de weg naar geluk niet te vinden in het vermijden van lijden, maar in het bewust en belichaamd ervaren van àlles wat je op je levensweg tegenkomt. In plaats van jezelf slachtoffer te voelen van wat er op je pad komt, kun je de geest op een zodanige manier vrij maken, dat je zelfs te midden van onvermijdelijke pijn en verdriet, rust en welbevinden kunt ervaren.

In dit Sangha Metta Studie en Praktijk Programma 2021 werken we aan een weg uit de stress, de druk, de pijn en de zorgen aan de hand van Vier Edele Waarheden: het leven kent momenten van lijden, de reden van dat lijden is het vasthouden aan gewenste uitkomsten, je kunt het lijden opheffen door het vasthouden los te laten en er is een achtvoudig pad dat je leert hoe dit te doen.

Elk van de Vier Edele Waarheden bevat drie inzichten die handvatten geven om beter om te gaan met de ups en downs van het leven. Zo kun je kalmte en rust gaan ervaren te midden van de hectiek van alledag.

Net als in de voorgaande jaren bestaat het Sangha Metta Studie en Praktijk Programma uit meerdere studiegroepen, twee retraites (die deels in stilte verlopen) en tussentijdse opdrachten. Als basis voor het programma maken we gebruik van het boek van Phillip Moffitt – Dancing With Life: Buddhist Insights for Finding Meaning and Joy in the Face of Suffering. Dit boek is helaas niet in het Nederlands verschenen, maar de Nederlandstalige syllabus die we gebruiken is een goede vervanging.

DE STUDIEGROEPEN – In de studiegroepen lezen en bespreken we in vier bijeenkomsten steeds één van de vier waarheden en de daarbinnen te onderscheiden drie stappen. En kijken we vooral naar het belang daarvan voor ons dagelijks leven. We werken aan de hand van een Nederlandstalige syllabus.

Op dit moment staat er een studiegroep gepland in Den Bosch, onder leiding van Michaël Verlouw en Inez Roelofs. Deze groep komt bijeen op zaterdag 20 maart, zaterdag 8 mei, zaterdag 24 juli en zaterdag 11 september. In deze groep is plaats voor maximaal 12 mensen.

Heb je interesse in deze studiegroep meld je dan APART aan bij michael.verlouw@gmail.com

Houd de Sangha Metta nieuwsflits in de gaten. Nieuwe studiegroepen zullen daar als eerste bekend worden gemaakt.

DE RETRAITES – De twee retraites die onderdeel uitmaken van het Studie & Praktijk Programma zijn bedoeld voor mensen die zich aangetrokken voelen tot en willen investeren in het versterken van het tot uitdrukking brengen van de Vier Edele Waarheden in hun leven. Daar de retraites niet volledig in stilte plaatsvinden zijn ze ook bijzonder geschikt voor beginners en voor mensen met een achtergrond in Mindfulness. Meditatie ervaring is wel gewenst.

PRAKTISCH – Om het programma optimaal tot zijn recht te laten komen adviseren wij om zowel aan de retraites als de studiegroepen deel te nemen, zodat je wordt uitgedaagd om de beoefening een onderdeel van je dagelijks leven te laten zijn. Het is ook mogelijk om alleen aan de twee retraites mee te doen. Het inschrijven voor een studiegroep zonder deelname aan de retraites is niet mogelijk. Mensen die zich inschrijven voor beide krijgen voorrang.

De retraites beginnen de eerste dag om 16.00 uur en eindigen de laatste dag om 11.00 ( ONLINE)  en zijn:

–                Maandag 26 april tot donderdag 29 april 2021 (De eerste en de tweede edele waarheid)

–                Zondag 14 tot woensdag 17 november 2021 (De derde en vierde edele waarheid) ( Niet zeker : online of live)

LET OP: aanmelding betekent deelname aan beide retraites. Zet dus de data van beide retraites alvast in je agenda.

Begeleider

Jotika Hermsen, Inez Roelofs, Simin Abravesh, Michael Verlouw

X