Geannuleerd: Online retraite Brahmavihara’s

juli, 2021

17julGehele dag22CancelledGeannuleerd: Online retraite Brahmavihara'sBrahmaviharas (Metta, Karuna, Mudita & Uppekha) Beginners & gevorderden

TIJD

juli 17 (Zaterdag) - 22 (Donderdag)

Locatie

Online Thuisretraite

RETRAITE INFORMATIE

Als gevolg van corona geannuleerd: Retraite Brahmavihara’s. Voor ons misschien een vreemd begrip, maar in feite een aloude werkelijkheid, namelijk het vermogen van een mens om lief te hebben. Wat wil je nog meer? In onze tijd misschien té groot, té uitdrukkelijk, té veel? Het lijkt absurd in een wereld vol met geweld, oneerlijkheid, bedrog en brutaliteit.

De Boeddha kondigt de brahmavihara’s aan als zijnskwaliteiten, klassa A, niet zo maar wat. Brahma betekent hoogste godheid, vihara huis. Huis van de hoogste godheid. Huis van excellentie zou je kunnen zeggen. En waar komt het op neer? Metta/ vriendelijkheid, Karuna/compassie, Mudita/medevreugde en Upekkha/gelijkmoedigheid.

Wanneer heb je voor het laatst vriendelijkheid ontmoet? Ontvangen of gegeven? Wanneer heeft er iemand naar je geluisterd? Niet om gewin, wel om jou? Wanneer was jij een huis van compassie vol van vreugde? Hoe goed deed het om bij iemand te zijn die zich niet hoefde op te houden?

Praktijk: ‘Vallen op het trottoir en een auto horen stoppen. De bestuurder komt naar je toe en zegt: ‘blijf liggen.’ Hij stopt een andere auto en twee mannen tillen je op. Ik kan weer verder. Zij gaan ook verder. Voordat ik kan bedanken hoor ik: ‘gewoon mekaar effe helpen.’ Sprookje? Fabeltje? Wishfull thinking?

We zijn veel vriendelijker dan we weten. Het verhaal van onze innerlijke goedheid moet altijd weer opnieuw verteld worden. (Henri Nouwen) We gaan ervoor in de brahmavihara retraite. Graag tot ziens, Peter en Jotika.

Begeleider

Jotika Hermsen, Peter Baert, Helena Pauptit

X