Insight Dialogue is mediteren hardop en samen. Het is een Boeddhistische oefening voor de ontwikkeling van wijsheid en mededogen door Vipassana meditatie in dialoog. De kalmte en het inzicht die je in individuele meditatie ontwikkelt, wordt direct geïntegreerd in de interactie met je meditatie partner. Door de beoefening van deze meditatie kom je tot verdere bevrijding en een dieper inzicht. .
Het dagelijks leven staat bol van interpersoonlijke contacten. Wij ervaren veel plezier, maar ook veel stress in de contacten met andere mensen. Als je rust en concentratie opbouwt in individuele meditatie, gaan die vaak verloren op het moment dat we in contact treden met anderen. Voor Gregory Kramer is dit aanleiding geweest een methode te ontwikkelen waarbij mindfulness /opmerkzaamheid toegepast wordt in dialoog met medemediterenden.
De methode van Insight Dialogue wordt ondersteund door zes richtlijnen of hulpbronnen. Pauzeren, Ontspannen, Openen naar binnen en naar buiten, Vertrouw het opkomen van verschijnselen, Aandachtig Luisteren en jouw Waarheid Spreken (Pauze, Relax, Open, Trust Emergence, Listen Deeply, Speak the truth). Deze richtlijnen geven handvatten voor de wijze van mediteren en contempleren. Ze zijn geen doel maar een middel om je opmerkzaamheid te versterken waardoor je leert gewaar te zijn van wat zich in je afspeelt terwijl je met iemand spreekt. Hierdoor ontstaat ruimte en inzicht.
Het ondersteunt je eigen beoefening in het dagelijkse leven.
 
Insight Dialogue in Nederland
In 2009 kwam Gregory Kramer voor het eerst naar Nederland op initiatief van Bart van Melik.Hij was toen al vanaf 1980 deze methode aan het onderwijzen. Sindsdien zijn er jaarlijks Insight Dialogue retraites georganiseerd, Jaarlijks worden Insight Dialogueretraites begeleid door Gregory zelf, Phyllis Hicks en/of Bart van Melik en anderen. Gregory Kramer heeft een boek geschreven in 2007: Insight Dialogue, The interpersonal path to freedom.
In oktober 2014 is de Nederlandse vertaling van dit boek verschenen bij uitgeverij Milinda met de titel: Insight Dialogue, een boeddhistische beoefening van meditatie in dialoog.
 
Oefengroepen
Rondom de retraites is een groep enthousiaste beoefenaren ontstaan die zorg dragen voor oefengroepen op verschillende plekken in Nederland. Deze bijeenkomsten worden gefaciliteerd door beoefenaren die meerdere retraites hebben gevolgd bij Gregory Kramer of een van de andere Insight Dialogue leraren. Om aan oefengroepen deel te kunnen nemen is (enige) ervaring met Insight Dialogue nodig (bijvoorbeeld deelname retraite of cursus) of met Vipassana meditatie.De begeleiders van oefengroepen vanuit Sangha metta zijn Inez Roelofs (Den Bosch), Simin Abravesh (Rotterdam) en Nynke Humalda  (Leiden).
Op een aantal plekken worden introductiecursussen gegeven en je kan meedoen aan ID-oefendagen.