• 11-05-05-10-41-53-sm2.jpg
  • 11-05-05-12-13-48-sm2.jpg
  • 11-05-05-13-40-15-sm2.jpg
  • 11-05-05-14-38-28-sm2.jpg
  • 11-05-05-14-40-42-sm2.jpg

 

In retraite gaan betekent letterlijk je terugtrekken uit het dagelijks leven. Dit doe je op twee manieren, lichamelijk en geestelijk. Voor het lichamelijk terugtrekken ga je naar een plaats waar het stil is en waar de voorzieningen zo zijn dat je tot rust komt.

Voorwaarden waarin dit optimaal kan gebeuren zijn:1. een goede plek, als bescherming tegen weer en wind, 2. de juiste temperatuur, niet te koud en niet te warm, 3. de voeding, niet te zwaar en niet te licht en 4. de aanwezigheid van een spirituele vriend die je kan ondersteunen.

Onze retraites vinden bijna allemaal plaats in het Internationaal Theosofisch Centrum te Naarden. Wij hebben daar de beschikking over een fijne accommodatie op een oud landgoed. Dit landgoed kent al meer dan honderd jaar de traditie dat er niet gejaagd wordt, geen vlees gegeten wordt, geen alcohol gebruikt en niet gerookt wordt.

Sinds 2000 zijn we hier onafgebroken en de duur van de retraites is in de loop der jaren van vijf of tien dagen uitgegroeid tot een maand.

Het geestelijk terugtrekken behelst het gewaar zijn van het contact met de zintuigen. Je bewaakt de zintuigen. Gewoonlijk zijn we naar buiten gericht maar in de retraite is dit tegenovergesteld: we richten onze aandacht naar binnen. Is er eerst nog veel tumult in onze geest, langzamerhand wordt het rustiger. Met geduldige discipline groeit de concentratie en komen lichaam en geest in balans. Zo wordt er een basis gelegd voor verdere geestelijke ontwikkeling.

Afwisselend zitten en lopen we, individueel of in groepsverband. Ook kan er staand of liggend gemediteerd worden. Meestal heeft iedere mediterende een eigen kamer ter beschikking. In sommige retraites onderhouden we de acht leefregels en gebruiken we geen vast voedsel na de middag. In andere retraites is er ’s avonds een lichte maaltijd. Dit wordt aangekondigd in het programma.

Tijdens een retraite onderhouden we het nobele zwijgen en zoeken we geen oogcontact. We ondersteunen elkaar bij de beoefening en bouwen zo samen aan het huis van stilte.

Een dhammatalk met verdere uitleg over het begrip Huis van de stilte kan worden aangeklikt.