• 11-05-05-10-41-53-sm2.jpg
  • 11-05-05-12-13-48-sm2.jpg
  • 11-05-05-13-40-15-sm2.jpg
  • 11-05-05-14-38-28-sm2.jpg
  • 11-05-05-14-40-42-sm2.jpg

 

Vipassana retraites     Zie Vipassana meditatie

Metta retraites    Zie Metta meditatie

Speciale retraites voor vrouwen

Insight dialogue

 

Vrouwen in leidinggevende functies

Vanaf 1997 organiseert Sangha Metta twee keer per jaar, in voor- en najaar, een vierdaagse retraite voor vrouwen in leidinggevende functies. Sinds die tijd is een netwerk ontstaan van vrouwen voor wie de relatie tussen spiritualiteit en leiderschap belangrijk is. De terugkerende ontmoeting van gelijkgezinden zorgt voor verbinding, inspiratie en volharding. Het begrip leiderschap wordt breed opgevat; het verwijst meer naar hoe iemand in het leven staat dan naar de maatschappelijke functie.

Het netwerk is een open groep, nieuwe vrouwen zijn welkom. Kennis van en ervaring met vipassana meditatie is gewenst maar niet beslist noodzakelijk. De basisinstructies worden steeds opnieuw aangereikt. Vipassana meditatie in stilte is het hoofdmenu, met uitwisseling over leiderschap als voorgerecht en als dessert.

info: zie activiteiten & jaarprogramma

zie artikel Trouw 2 juli 2011  

 

Insight Dialogue – een interpersoonlijke meditatieoefening

Insight Dialogue is evenals Vipassana en Metta meditatie gebaseerd op de vroege Boeddhistishe leringen.
Insight Dialogue is een formele en relationele meditatie-oefening. Waar Vipassana ons formeel in staat stelt om de dingen ‘te zien zoals ze werkelijk zijn’, biedt Insight Dialogue formeel de mogelijkheid om samen de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn.
Soms mediteer je in tweetallen, soms met drie of meer. Je begint met de aandacht op je eigen ervaring te richten en benoemt ze vervolgens in contact met de ander(en). Het verschil met individuele meditatievormen zoals Vipassana en Metta is dat je zowel naar binnen gaat in jezelf, als naar buiten gericht bent op de ander. Tussen de formele interpersoonlijke meditatiesessies wordt het nobele zwijgen gehandhaafd.
Gregory Kramer heeft Insight Dialogue ontwikkeld en onderricht sinds 1995 deze interpersoonlijke methode via retraites. Insight Dialogue is gefundeerd in de Satipatthana Sutta.
Zelf zegt Gregory: ‘A new understanding of the Dhamma has unfolded from my search to apply the Buddha’s teachings as honestly as possible to both meditation and human relationships. A path toward interpersonal ease and awakening has emerged.’
In Nederland heeft een aantal keren een Insight Dialogue retraite plaats gevonden. Wanneer elementen uit de Insight Dialogue methode gebruikt worden in een retraite zal dit steeds in het programma vermeld staan.

zie: www.metta.org