• 11-05-05-10-41-53-sm2.jpg
  • 11-05-05-12-13-48-sm2.jpg
  • 11-05-05-13-40-15-sm2.jpg
  • 11-05-05-14-38-28-sm2.jpg
  • 11-05-05-14-40-42-sm2.jpg

Retraites in Naarden

Routebeschrijving Naarden

Dagindeling

 

 

Retraites in Naarden

Locatie
De retraites worden meestal gehouden op het landgoed van het Internationaal Theosofisch Centrum. Is de retraite op een andere locatie dan wordt dat expliciet vermeld.

Adres ingang: Meentweg 9 te Naarden.

De naam van de accommodatie is Crystal/Arundale House, telefoonnummer 06 14161657. Je wordt verzocht je auto te parkeren op de parkeerplaats bij de ingang van het terrein.

Accommodatie
Op het terrein van het ITC is een verbouwing gaande. Tijdelijk zijn er minder kamers beschikbaar.
Er zijn op dit moment 10 eenpersoonskamers, 10 twee persoonskamer en 3 boshutten beschikbaar. Wij streven ernaar dat elke mediterende een eigen kamer krijgt. Bij sommige retraites is het nodig dat kamers worden gedeeld, wat altijd in overleg zal gaan met de betrokken mediterenden. De kamers hebben een eigen douche/toilet.

Gehoortoestel
In Crystal Hall, de grote meditatiezaal, is een ringleiding aanwezig, waarop je een gehoortoestel kunt aansluiten, dat wel een T stand moet hebben.

Benodigdheden
Er zijn genoeg matten en zitkussens in Naarden! We vragen je je eigen meditatiespullen mee te brengen, zoals matje of deken onder je meditatiekussen en/of -bankje wanneer je hecht aan je eigen bijzondere attributen of wanneer je op je eigen kamer wil zitten. Zorg ook voor een warme omslagdoek, sloffen, voldoende schone sokken, gemakkelijk schoeisel zoals slippers om binnendoor naar eet- of meditatiezaal te kunnen lopen.
Er wordt weliswaar ’s ochtends gewekt, maar het is handig om een klokje mee te nemen (liefst zonder harde pieper). Neem ook eventueel een paraplu mee.

Het is mogelijk een volledig laken- en handdoekenpakket te huren voor € 14,00. Dit kun je bij aankomst contant betalen. Mocht je geen gebruik willen maken van dit pakket, neem dan een eigen pakket mee. Vereist zijn dan: onderlaken, dekbedovertrek of slaapzak met lakenzak, kussensloop, handdoeken en washandjes.

Kamperen
Tijdens sommige retraites is het mogelijk op het terrein met je eigen tent te kamperen. Er zijn een aantal kampeerplekken in het bos achter het gebouw, het Crystal/Arundale House. Kampeerders worden verzocht zich eerst in het Arundale House te melden. Er zal dan iemand meelopen naar de kampeerplek.
Er is geen stroom bij de kampeerplekken; wel is er een sanitaire voorziening.
Yogi’s die met de tent komen brengen vanzelfsprekend alles daarvoor mee. Vergeet ook geen laarzen o.i.d. Het is een eindje lopen naar het huis en de meditatiezaal.

Huisregels
Roken en het gebruik van alcohol of andere verdovende middelen zijn niet toegestaan.

In verband met brandveiligheidsvoorschriften en allergieën zien we af van het branden van kaarsen en wierook op de kamers. Alleen in de meditatiezaal branden kaarsen. Er zijn steeds meer mensen met allergieën. Neem geen sterk geurende bloemen mee en gebruik ook geen sterk geurende cosmetica, zeep, shampoo of douchebad. Je kunt bijvoorbeeld producten van het merk Neutral nemen.

Huishoudelijke taken
Tijdens een retraite krijgen alle yogi’s een lichte huishoudelijke taak toebedeeld, zoals stofzuigen, toiletten schoonmaken, afwassen e.d. Dit neemt ongeveer een half uur in beslag en wordt meditatief gedaan. Mocht je voor een bepaalde huishoudelijke taak fysieke beperkingen hebben, vermeld dit dan op het aanmeldingsformulier of neem contact op. Mail ons

Maaltijden
De maaltijden zijn volwaardig plantaardig, zonder zuivel en zonder suiker. Bij het ontbijt is er wel kaas en yoghurt naar keuze op tafel. Als je een voedselallergie hebt of een streng dieet moet volgen, vermeld dit dan op het aanmeldingsformulier of neem contact op. Mail ons

Kosten
De kosten van een retraite die als basis kosten vermeld worden zijn voor de accommodatie, onderdak en voeding. Echter betaling is op dana basis. Je bent vrij om minder of meer te geven.
De meditatie-begeleiding is volledig op basis van dana (vrije gift). De organisatie-medewerkers van Sangha Metta werken met een kleine vergoeding en verder ook op dana-basis.
De kok(s) werken niet op dana-basis.
Op de laatste avond voor het einde van de retraite worden mandjes voor dana neergezet. Hier kunt je je geldelijke giften voor begeleiders en medewerkers in leggen.
De dana voor de  basiskosten kan vooraf overgemaakt worden. Er is ook een pin apparaat aanwezig op locatie tijdens de retraite.
Ons IBAN rekeningnummer is: NL49 TRIO 0391 1582 52 of  NL 31 INGB 0008 3305 01 ten name van Stichting Sangha Metta.

Boekentafel
In plaats van het verkopen van boeken bieden wij de gelegenheid om te geven en te ontvangen! Wanneer je een boek hebt wat gerelateerd is aan het Boeddhisme, en je wilt het weggeven, neem het dan mee. De Dana is dat je belangeloos je boek(en) weggeeft, maar je kunt ook ontvangen doordat je iets vindt wat je nog niet gelezen hebt (en dat kun je ook later weer weggeven). Misschien is het fijn om je naam en adres in het boek te vermelden zodat de nieuwe lezer de gelegenheid heeft een bedankje te sturen.

Bereikbaarheid
Tijdens de retraite ben je, indien nodig, bereikbaar op nummer 06 14161657. De manager (eindoog) heeft vrijwel altijd een mobiel bij zich met dit nummer.
Laat dit nummer thuis achter.
Daarnaast vragen wij jou om je mobiele telefoon thuis te laten of uit te zetten.

                            

      Routebeschrijving Naarden

Adres van de locatie op het terrein van het Interntionaal Theosofisch Centrum:
Meentweg 9
1411 GR Naarden

Openbaar Vervoer:

Trein:
Station Naarden-Bussum

Taxi:
Op station Naarden-Bussum (in Bussum) staan taxi's. Een rit naar de Meentweg 9 kost 15 à 20 euro.

Bus:
Neem vanaf het station Naarden-Bussum Connexion Bus 100 of 101 richting Huizen.
Stap uit bij halte Flevolaan.
Loop een klein stukje terug en neem aan de overkant de Flevolaan. Volg het bord richting Valkeveen. Na een kruispunt gaat deze weg Meentweg heten. Aan de rechter kant, ter hoogte van Meentweg 9, is de toegang bij het bord ‘Theosofisch Centrum’.
De locatie heet Crystal/Arundale House.
De loopafstand is ongeveer 20 minuten.

Met de auto:
Via de A1 afslag 7 Bussum
N.B. adres en postcode van de locatie worden niet gelezen door TomTom e.d.
Raadpleeg een routeplanner op internet.
Op de Meentweg is aan de rechter kant, ter hoogte van nummer 9, de toegang bij het bord ‘Theosofisch Centrum’.

Routebeschrijving Naarden.pdf

 

      Dagindeling

De dagindeling is een van de hulpmiddelen ter ondersteuning van de deelnemers van een retraite.
Tijdens een intensieve vipassana retraite mediteer je de hele dag.
Je werkt er aan om elk moment bewust te zijn van wat er via je zintuigen binnenkomt en wat de reactie van de geest daarop is. Om dit te kunnen doen is het ondersteunend dat er een vaste dagindeling is om je houvast te geven door de hele dag. Loop- en zitmeditatie zijn de belangrijkste oefeningen en daar ben je het meest mee bezig. Elk onderdeel van de dagindeling geeft aan wat je hoofdbezigheid is op dat tijdstip, maar onderliggend is dus een doorgaande ontwikkeling van aandacht voor wat er ook gebeurt in het moment 'nu'.
We werken globaal met twee dagindelingen één voor retraites voor beginners met zitperioden van 45 minuten en één 'standaard' indeling met zitperioden van een uur.
Bij elke dagindeling is het mogelijk hier individueel van af te wijken in overleg met de begeleiders.
De hieronder beschreven dagindelingen worden gegeven als voorbeeld. Het kan zijn dat in de praktijk hier op details van afgeweken wordt.


Voorbeeld van een retraite dagschema met 1 uur loop-/zit meditatie

De eerste dagen zijn loop- en zitmediatie vaak onder leiding van de leraar

5:00 Opstaan
5:30 Chi-Neng meditatief bewegen
6:05 Zitmeditatie

7:00 Ontbijt
        Daarna toegewezen werkmeditatie.

9:00 Zitmeditatie
10:00 Loopmeditatie
11:00 Zitmeditatie

12:00 Maaltijd

14:00 Zitmeditatie
15:00 Loopmeditatie
16:00 Zitmeditatie

17:00 Eventueel lichte maaltijd / loopmeditatie

18:00 Zitmeditatie
19:00 Loopmeditatie
19:30 Dhammatalk door de leraar
21:00 Metta meditatie onder leiding van de leraar
21:15 Rust of doorgaande meditatie op eigen initiatief


Voorbeeld van een retraite dagschema met 3/4 uur loop-/zit meditatie

05.30 Opstaan
06.00 Chi-Neng meditatief bewegen
06.30 Zitmeditatie met begeleiding

07.15 Ontbijt
          Werkmeditatie

09.00 Zitmeditatie / of inleiding
09.45 Loopmeditatie
10.30 Zitmeditatie
11.15 Loopmeditatie

12.00 Middagmaal

13.30 Zitmeditatie
14.15 Loopmeditatie
15.00 Zitmeditatie
15.45 Loopmeditatie
16.30 Zitmeditatie

17.00 Avondmaal / loopmeditatie

18.15 Zitmeditatie
19.00 Loopmeditatie
19.30 Dhammatalk
20.30 Korte pauze en Mettameditatie
21.00 Rust of individuele meditatie.

De meditatiezaal is 24 uur per dag open, ook buiten het dagschema

Er is dagelijks* een tien minutengesprek met de leraar betreffende de meditatie. Er wordt van je verwacht dat je hieraan deel neemt.
Het interview dient ter ondersteuning van het meditatieproces.
* In sommige retraites is het interview anders geregeld.