Datum: ma. 6 juli – za. 11 juli 2020 (5 overnachtingen)
Plaats: International Theosofisch Centrum in Naarden (www.itc-naarden.org)
Begeleiding: Inez Roelofs, Michaël VerlouwOmschrijving

Binnen het Boeddhisme zijn er verschillende manieren om tegen het mens zijn aan te kijken, waarbij er altijd een onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam en geest.
De meest bekende indeling is waarschijnlijk die in Nāma en Rūpa. Waarbij Nāma, geest of bewustzijn is. En Rūpa, lichaam of vorm. Een andere indeling is die in vijf Khandha’s (letterlijk: 'vijf hopen') of de vijf groepen van bestaan. Soms spreekt men ook wel van de 'vijf groepen waaraan gehecht wordt'.
Het is mogelijk om wat wij als ‘werkelijkheid’ zien te ontleden langs de lijn van de vijf khandha’s. Maar waarom zouden we dat willen?
Indachtig de woorden van de Boeddha die zegt dat al ons lijden voortkomt uit hechten aan zaken die onbestendig, onbevredigend en onpersoonlijk zijn, kan het bevrijdend zijn de khandha’s in werking te gaan zien en ervaren. Omdat het een hele directe manier is om dat wat wij ‘ik’, ‘mijn’ en ‘van mij’ noemen te bevragen, af te pellen, te ontmaskeren zo je wilt.
Kennis en begrip van de khandha’s zaagt aan de poten van ons bestaan. Het legt de werkelijkheid bloot die we niet wilden zien, maar die we – als we ze eenmaal gezien hebben – de directe weg blijkt te zijn naar het geluk, de rust en de tevredenheid die we altijd zochten

Info en registratie
Inzichtmeditatie (Vipassana) met als thema de vijf khanda’s
Beginners en gevorderden

Download het >Aanmeldformulier< retraite

Je kunt je vragen en formulier mailen naar: