Datum: donderdag 14 november– maandag 18 november (4 overnachtingen)
Plaats: International Theosofisch Centrum in Naarden (www.itc-naarden.org)
Begeleiding: Jotika Hermsen, Nynke Humalda, Inez Roelofs en Michaël VerlouwOmschrijving
Start: Donderdag 16.00u, vanaf 14.00u inloop | Einde: Maandag na de middagmaaltijd ca. 13.00 uur
Studie en Praktijkprogramma – De Paramis 6 - 10
Voor beginners en gevorderden
Dit is een vervolg op De Paramis 1 - 5 van februari 2019

Met de mogelijkheid om individuele beoefening te koppelen aan kleine studiegroepen biedt Sangha Metta de gelegenheid om Boeddhistische studie en praktijk te combineren met het ontwikkelen van spirituele vriendschappen. We zetten de lijn uit de voorgaande jaren door met een onderwerp uit de boeddhistische filosofie dat zich bij uitstek leent voor toepassing in het dagelijks leven: De Paramis.
Het Sangha Metta Studie en Praktijk Programma 2019 belooft een volledig overzicht te worden van de basale uitgangspunten voor een opmerkzaam leven - de tien Paramis (volmaaktheden of perfecties). Deze volmaaktheden bestaan onder meer uit eerlijkheid, versimpeling en liefdevolle vriendelijkheid en bieden een direct antwoord op de problemen en uitdagingen die we tegen kunnen komen in ons dagelijks leven. Door de tien volmaaktheden te gebruiken als sleutels openen we de menselijke poort met toegang tot compassie en wijsheid en maken we ieder moment van ons bestaan ‘perfect’. 

De Tien Volmaaktheden waar we het over hebben zijn: Vrijgevigheid (Dāna), Deugdzaamheid (Sīla), Verzaking (Nekkhamma), Wijsheid (Paññā), Vastberadenheid (Viriya), Geduld (Khanti), Eerlijkheid (Sacca), Volharding (Adhitthāna), Liefdevolle Vriendelijkheid (Mettā) en Gelijkmoedigheid. (Upekkhā) 

Na aanmelding ontvangt u een uitgebreide beschrijving van de literatuur die aan bod komt in het programma.
We werken gezamenlijk vanuit een speciaal voor dit programma ontwikkelde syllabus, die in twee delen beschikbaar zal worden gesteld tijdens de retraites.
Net als in de voorgaande jaren bestaat het Sangha Metta Studie en Praktijk Programma uit meerdere studiegroepen, twee retraites (die deels in stilte verlopen) en tussentijdse opdrachten, leessuggesties en onderwerp gerelateerde begeleide meditaties. 

De studiegroepen
In de studiegroepen lezen en bespreken we in bijeenkomsten voorafgaand aan iedere retraite meerdere pāramīs. En kijken we naar het belang daarvan voor ons dagelijks leven. De leraren en assistent leraren van Sangha Metta – eventueel aangevuld met andere begeleiders – bieden aan om als facilitator op te treden voor de studiegroepen. 
Tussen de studiegroepen en retraites in worden begeleide meditaties beschikbaar gesteld waarmee je thuis kunt oefenen en worden met enige regelmaat oefenopdrachten en leessuggesties gegeven ter stimulans en verdieping van je eigen beoefening. 

De retraites
De twee retraites die onderdeel uitmaken van het Studie & Praktijk Programma zijn bedoeld voor mensen die zich aangetrokken voelen tot en willen investeren in het versterken van de tien volmaaktheden in hun leven. Daar de retraites niet volledig in stilte plaatsvinden zijn ze ook bijzonder geschikt voor beginners en voor mensen met een achtergrond in Mindfulness. Meditatie ervaring is wel gewenst. 

Praktisch
Om het programma optimaal tot zijn recht te laten komen adviseren wij om zowel aan de retraites als de studiegroepen deel te nemen, zodat je wordt uitgedaagd om de beoefening een onderdeel van je dagelijks leven te laten zijn. Het is ook mogelijk om alleen aan de retraites mee te doen. Ook het inschrijven voor een studiegroep zonder deelname aan de retraites is mogelijk, je mist dan wel een groot gedeelte van het programma. Mensen die zich inschrijven voor beide krijgen voorrang bij de retraites. 

Kosten
De retraites van Sangha Metta zijn op Dana basis.
Zie link voor het Dana beleid van Sangha Metta.
De basis kostprijs van deze retraite (voeding, onderdak en bijkomende kosten) bedraagt € 65 per overnachting. (€ 260,- voor de hele retraite, 4 nachten).
Dana betekent vrijgevigheid, je kan zelf bepalen wat je wil geven voor je deelname aan deze retraite. Je kan je gift voorafgaand aan de retraite overmaken of op de laatste dag van de retraite. Er zal een pin apparaat aanwezig zijn om een bank betaling mogelijk te maken.
De begeleiding en het werk van de vrijwilligers zijn ook op basis van Dana (vrijwillige gift).
Op de laatste retraitedag is het mogelijk te geven aan leraren en vrijwilligers.

Info en registratie
Download het >Aanmeldformulier< retraite


Je kunt je vragen en formulier mailen naar: