Datum: donderdag 12 april tot maandag 16 april 2018 (4 nachten)
Plaats: International Theosofisch Centrum in Naarden (www.itc-naarden.org)
Begeleiding: Jotika Hermsen, Henk van Voorst, Nynke Humalda, Inez Roelofs en Michaël VerlouwSat Sutta

Omschrijving

De tweede retraite is vrijdag 10 augustus tot dinsdag 14 augustus 2018 (Geest en Objecten van de geest)

De retraites beginnen  om 16.00 uur en eindigen de laatste dag om 13.00 uur (na de lunch)

Naast het aanbieden van twee retraites van ieder 5 dagen (4 nachten), is er opnieuw de gelegenheid om in kleine, lokale studiegroepen bijeen te komen onder begeleiding van de (assistent) leraren van Sangha Metta.

Met de mogelijkheid om individuele beoefening te koppelen aan kleine studiegroepen biedt Sangha Metta de gelegenheid om Boeddhistische studie en praktijk te combineren met het ontwikkelen van spirituele vriendschappen.
Zo zijn we in 2017 begonnen met het bestuderen van de Anattalakkhana Sutta, de grote leerrede over niet-zelf.
In 2018 gaan we verder met het bestuderen van de Satipatthāna Sutta. Waarbij we meer aandacht op de beoefening zullen leggen en extra aandacht besteden aan de relevantie van deze oude tekst (en de daarin aangeboden meditatiemethoden) voor ons dagelijks leven.

De Satipatthāna Sutta, de sutta over de vier grondslagen van Opmerkzaamheid (mindfulness), is één van de meest bekende sutta’s uit de vroeg-boeddhistische canon en dè belangrijkste leerrede van de Boeddha over Vipassanā (inzicht) meditatie.
De Boeddha zegt zelf in de sutta dat het hier gaat om ‘de directe weg’ naar verlichting en wijst op de enorme, maar over het algemeen verborgen, kracht van opmerkzaamheid, die tot bloei komt wanneer ze wordt gecombineerd met inzet en wijsheid. Hij doet dat aan de hand van het met voortdurende aandacht beschouwen van lichaam, gevoel, geest en de objecten van de geest (dhamma’s). Dat lijkt in eerste instantie wellicht een vrij eenvoudige opgave, maar bij nadere beschouwing blijkt het te gaan om de hele anatomie en psychologie van ons mens Zijn.
De meeste hedendaagse meditatie leraren leggen Satipatthāna meditatie uit als middel om Inzicht te genereren (Vipassanā). En dat is zeker het geval. Maar Satipaṭṭhāna meditatie doet meer. Met de beoefening ervan genereren en versterken we ook Concentratie. (Samadhi) Duidelijk wordt dat het een niet zonder het ander kan.
In tegenstelling tot die vormen van meditatie die opeenvolgend Concentratie en Inzicht cultiveren, brengt Satipatthāna meditatie beide samen in één beoefening.
De aandacht in het moment, van moment tot moment, bij het object van meditatie houden, ook als dat object zélf steeds verandert, versterkt onze concentratie. Terwijl de observatie van de objecten in termen van eigenschappen en kwaliteiten ons Inzicht doet groeien. Zie hier de kracht van deze sutta. De directe weg naar Vrijheid.

DE STUDIEGROEPEN
In de studiegroepen lezen en bespreken we in twee bijeenkomsten voorafgaand aan elke studieretraite de Sutta. En kijken we naar het belang daarvan voor ons dagelijks leven. Er is ook de mogelijkheid om gezamenlijk vragen te formuleren die waar mogelijk in de retraites worden beantwoord.
De leraren en assistent leraren van Sangha Metta bieden aan om als facilitator op te treden voor de studiegroepen. Maar je kunt ook zelf een studiegroep samen stellen.
Tussen de studiegroepen en retraites in worden begeleide meditaties beschikbaar gesteld waarmee je thuis kunt oefenen en worden met enige regelmaat oefenopdrachten en leessuggesties gegeven ter stimulans en verdieping van je eigen beoefening.

DE STUDIERETRAITES
De twee retraites die onderdeel uitmaken van het studie & praktijk programma zijn bedoeld voor mensen die zich aangetrokken voelen tot en willen investeren in het versterken van Opmerkzaamheid in hun leven. Daar de retraites niet geheel in stilte plaatsvinden zijn ze ook bijzonder geschikt voor beginners en voor mensen met een achtergrond in Mindfulness.

PRAKTISCH
Om het programma optimaal tot zijn recht te laten komen adviseren wij om zowel aan de studieretraites als aan de studiegroepen deel te nemen, zodat je wordt uitgedaagd om de beoefening een onderdeel van je dagelijks leven te laten zijn. Het is ook mogelijk om uitsluitend aan beide retraites mee te doen. Het inschrijven voor een studiegroep zonder deelname aan de retraites raden wij af.

Bij de studieretraites kom je op een gedeelde, tweepersoonskamer, alleen bij noodzaak zijn 10 eenpersoonskamers beschikbaar. De prijs van de gedeelde kamers is gelijk aan de eenpersoonskamers, omdat Sangha Metta de huur per bed betaalt en niet per kamer.
Kosten: maaltijden en verblijf tijdens de retraites: € 424,00 (voor twee retraites tezamen), € 53,00 per nacht.
2 retraites van ieder 5 dagen/4 nachten die alleen maar als combi gevolgd kunnen worden.
De begeleiding is op basis van Dāna.
Bij annulering worden administratiekosten in rekening gebracht. Lees meer>

Info
De studieretraites zijn volgeboekt. Je kunt je opgeven voor de wachtlijst.
Je kunt je vragen mailen naar: 


Aanmelden